П`ятниця, 29.03.2024, 11:56

Управління освіти
виконавчого комітету
Болехівської міської ради

Головна | Реєстрація | Вхід
                            Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS
Меню сайту
Наше опитування

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2021 » Березень » 9 » Як по-сучасному розповісти школярам  Тараса Шевченка?
09:31
Як по-сучасному розповісти школярам  Тараса Шевченка?

Як по-сучасному розповісти школярам  Тараса Шевченка?

     Традиційно на початку березня в навчальних закладах готують низку заходів до дня народження Тараса Шевченка. І щоразу це випробування на креативність та учнівський інтерес. Під рукою завжди є звичні формати: конкурс малюнків до творів Кобзаря — для молодшої школи, конкурс читців віршів Шевченка — для середньої, «шевченкознавча вікторина» — для старшокласників.

   «Освіторія» пропонує 10 креативних підходів, які допоможуть провести цей день.

    Інфографіка - це ідеальний інструмент, щоб викласти ключові дати, події, згадати постатей і твори, зафіксувати історичні повороти, словом, відтворити життя класика у зрозумілих схемах. З одного боку — це вправа на креативність, адже інформація має бути коротко викладена та чітко структурована. А з іншого — візуалізація матеріалу як можливість зібрати всю необхідну до ЗНО інформацію в одній картинці (серії картинок відповідно до періодів життя). Інструментом для створення інфографіки може слугувати ресурс Pictochart.com.

   Туристичне агентство - різні маршрути та атласи «Місцями Кобзаря», що обіцяють провести туриста життєвим шляхом класика. Запропонуйте учням уявити себе креативними директорами туристичного агентства і створити власну мапу. Обов’язкова умова — придумати, який мерч (сувенірну продукцію) у туристичному центрі можна було б запропонувати туристам, які інформаційні роздаткові матеріали мали би бути в кожній точці маршруту? Наприклад, набір листівок із зображеннями дніпрових круч у різні пори року на Чернечій горі та поштова скринька, щоб їх можна було відразу надіслати друзям. Або можна створити серію листівок-закладок за мотивами творів, які потрібно зібрати, рухаючись маршрутом.

    «Домалюй сам»

    Як можна проілюструвати улюблену поезію Тараса Шевченка? Аквареллю, олівцями, фломастерами… Або зробити комікс за віршем! Якщо кожен 9-класник візьме один текст/поему з програми та перетворить у комікс, зображаючи головні образи, вписуючи в бабли (мовні бульбашки) цитати, то це допоможе всьому класу глибше опрацювати матеріал. Адже такі комікси варто розвісити і звертатися до них протягом теми.

    Ігри з Lego

   Восени робимо ікебани, створюючи осінній світ, а навесні — використовуємо Lego! Запропонуйте учням відтворити епізод улюбленої поезії Шевченка чи картину митця за допомогою конструктора. Альтернативою Lego може стати виріб з паперу — картонна діорама. Щоб продемонструвати результат, достатньо зробити фотографію витвору або принести його до школи.

     Галерея

   Зробіть у коридорі власну галерею за мотивами картин Шевченка-художника: кожен учень готує фотокопію картини з власним адаптованим образом на ній. Спершу необхідно обрати одну з 835 картин Тараса Шевченка. Потім за допомогою інших людей, а також деталей, одягу, кольорових рішень, пейзажів та інтер’єрів, які нагадують образ на картині Шевченка, створити свою фотокопію. Так окремі картини (як «Катерина) чи портрети (як «Дівчина із собакою») зможуть ожити. Сучасні діти уже й не знають, що таке фотоательє і фотошпалери із барвистим осіннім пейзажем чи розкішним інтер’єром. Проте для виконання цього завдання так чи інакше необхідно буде створити імпровізаційне фотоательє.

    Відео

   Пошук в YouTube за запитом «Тарас Шевченко» приводить до величезної кількості різних відео. Проте щойно ви починаєте шукати матеріали до уроку — декламацію того чи того тексту, відеоаналіз чи огляд, то в більшості випадків знайти добре зроблене, якісне, таке, яке б відповідало вашим естетичним запитам відео… не вдається! Запропонуйте учням зробити відеоогляд певного твору Шевченка. Або продекламувати улюблену поезію та зробити супровідне відео (програм для монтажу — безліч!). Це творча робота, що потребує підготовки і може допомогти багатьом іншим учням опрацювати матеріал.

    Шифруємо!

   Створіть разом з учнями ребуси! Зашифруйте улюблену поезію за допомогою символів і малюнків (так, щоб однокласники змогли здогадатися, які тексти зашифровано). Розвішайте ребуси у кабінеті або коридорі, розділіть учнів на команди і запросіть пройти квест на швидкість.

    Офлайн

   Запропонуйте учням намалювати на ватмані настільну гру: оформити власне ігрове поле та придумати набір запитань за мотивами творчості Тараса Шевченка. Прикріпіть гру до дошки. Кількість ходів визначає кубик, а замість фішок — магніти. Оскільки потім гра залишається у вчителя, то до її оформлення з різними класами можна буде повертатися знову і знову, доповнюючи та удосконалюючи.

    Онлайн

   Безумовно дітям подобаються індивідуальні та командні ігри онлайн. Нехай учні старших класів складуть завдання за творчістю Тараса Шевченка для молодших. Так вони зможуть пригадати матеріал, опрацьований у попередні роки, знайти нові факти та цікаві ілюстрації. Тут у пригоді стають різні програми для індивідуальної або групової роботи Kahoot, Classtime, Quizlet, Jeopardylabs.

    «Мій Шевченко»

  В інтернеті можна знайти багато різних матеріалів про осучаснені образи Шевченка, у яких класик постає в невластивих для себе амплуа: байкер, супермен, революціонер… Запропонуйте учням переглянути роботи з виставки «Квантовий стрибок» і створити образ «свого» Шевченка, використавши його риси обличчя. Необхідно буде додати письмове коротке пояснення, чому Шевченко постає саме таким. Також можна створити ескіз футболки, використовуючи зображення автора, цитати, епізоди з життя чи творчості.

    Бажаємо Вам плідної та цікавої  праці і чудових результатів!

Переглядів: 148 | Додав: Pavlo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
Кошик
Пошук
  
Архів записів
Календар
«  Березень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Друзі сайту
  • Болехівський ліцей № 1 "Академічний"                                                             
  • Болехівський ліцей № 2 "Науковий"

  • Тисівський ліцей

  • Поляницький ліцей

  • Козаківський ліцей ім. Катерини Мандрик - Куйбіди

  • Гузіївський ліцей

  • Міжрічанський ліцей

  • Дошкільний заклад "Зірочка"

  • Дошкільний заклад "Веселка"

  • Дошкільний заклад "Пролісок" с.Тисів

  • Дошкільний заклад "Дзвіночок" с.Міжріччя

  • Болехівський МНВК

  • Болехівський БДЮТ

  • Болехівська ДЮСШ
  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz